FLAGCOUNTER

Friday, May 25, 2012


Tikfoutprofiteur linkt Bing door naar Google

Gepubliceerd: Maandag 18 januari 2010
Auteur: Loek Essers
Een Ierse tikfoutprofiteur die Bing-domeinen bezit, moet die inleveren bij Microsoft. Als laatste protest linken ze nu door naar concurrent Google.
Patrick McAuliffe moet acht domeinnamen inleveren bij Microsoft omdat ze op een of andere manier de naam van zoekmachine Bing in zich hebben. Het gaat om wwwbing.comwwbing.com, wwwwbing.com, bingf.comb8ng.comb9ng.combinfg.com, enbinhg.com. Het National Arbitration Forum besliste na een klacht van Microsoft in het voordeel van de softwaregigant. Bing is een vastgelegd merk.
De Ier is schuldig bevonden voor de door Microsoft geuite beschuldiging domeinen geregistreerd te hebben die "verwarrend dicht bij het vastgelegde merk liggen". Ook zou hij de domeinen met bijbedoelingen geregistreerd hebben. Uit het oordeel van NAF blijkt dat McAuliffe het hier niet mee eens is, hij claimt bij registratie nog nooit iets van Bing te hebben gehoord. "Microsoft heeft op 28 mei 2009 bing.com gelanceerd. Dat is een volle twee maanden NADAT ik wwwbing.com registreerde op 26 maart 2009. Ik was destijds er niet van op de hoogte dat wwwbing.com leek op de zoekmachine bing.com."

Kinderboek

McAuliffe gebruikte wwwbing.com naar eigen zeggen om het kinderboek "Walter Will Wawrinka Bing" te promoten. Het boek gaat over een Scandinavische trol die bovennatuurlijke krachten heeft. "Ik heb alle rechten om een domein te registreren om mijn boek te promoten", aldus McAuliffe. Microsoft verwees zijn claims naar het rijk der fabelen door aan te tonen dat de Ier in oktober 2009 geprobeerd heeft de tikfoutdomeinen aan de softwaregigant te slijten.
Het is onwaarschijnlijk dat er echt een boek bestaan heeft. McAuliffe claimt dat het boek "beter dan Harry Potter wordt" en ergens in 2010 moet verschijnen. Volgens TechCrunch was er voordat er werd bericht over het tikfoutdomein wwwtwitter.com slecht een beperkt aantal links te zien op wwwbing.com. Na publicatie over wwwtwitter.com werd de site van McAuliffe aangepast en was er een in zijn neus pulkende trol te zien met als begeleidende tekst: "Welkom op de Walter Wil Wawrinka Bing fansite."

Bing-boycot

Bezoekers werden ook uitgenodigd een zoekopdracht naar "Walter Will Wawrinka Bing" uit te voeren waarna een lijst volgde met alle mogelijke zoekmachines om de opdracht uit te voeren, behalve Bing. Google werd als eerste optie aangegeven. In dezelfde post van ict-nieuwsblog TechCrunch geeft McAuliffe toe dat hij de domeinen heeft aangeboden aan Microsoft. Het blog publiceert ook het antwoord dat Microsoft gaf. Het bedrijf besloot de boot af te houden en de domeinen via NAF terug te vorderen.
NAF concludeert na het zien van de e-mail dat er weliswaar niet om een geldbedrag werd gevraagd door McAuliffe, maar dat hij het domein wel te koop zette. De domeineigenaar deed dat met de mededeling: "Er is een recessie gaande in Ierland en mijn vrouw en dochters kunnen wel wat geld gebruiken."

Doorverwezen naar Google

Volgens NAF was de merknaam Bing ten tijde van registratie van de domeinen wel degelijk bekend bij een groot gedeelte van het publiek. Daarom wordt McAuliffe verordonneerd de domeinen over te dragen aan Microsoft. Dit is nog niet gebeurd. Als laatste streek laat McAuliffe alle domeinen in zijn bezit automatisch doorverwijzen naar Google.

No comments:

Post a Comment